Η ύπνωση και η ύπνωση κατά τον τοκετό έχει χρησιμοποιηθεί ως μια τεχνική για την υποστήριξη της εργασίας για πολλά χρόνια, με τα γραπτά αρχεία που χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του 1800. Κατά τα τελευταία 15 χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει τη σχέση μεταξύ σώματος και νου κατά τη διάρκεια του τοκετού, μπορεί να έχουν επίπτωση στην έκβαση της γέννας και στο νεογέννητο. Μετά από αυτό, μια σειρά από μαθήματα προγεννητικής προέκυψε ότι η προσφορά ύπνωση ως μέρος του μαθήματος.

Η χρήση της ύπνωσης κατά τη διάρκεια του τοκετού έχει αποδειχθεί ότι:

  • Μειώνει το μήκος της τοκετού
  • Μειώνει τη χρήση της ανακούφισης από τον πόνο
  • Μειώνει τον κίνδυνο παρέμβασης
  • Μειώνει τον κίνδυνο της επιλόχειας κατάθλιψης

Τα μωρά που γεννιούνται σε μητέρες που έχουν ασκήσει βαθιά τεχνικές χαλάρωσης ύπνωση και κατά τη διάρκεια της τοκετού, τείνουν επίσης να είναι πιο ήρεμα, να κοιμούνται καλύτερα και να τρέφονται καλύτερα.

Πώς εφαρμόζετε η υπνοθεραπεία στον τοκετό;
Στην κουλτούρα μας, οι γυναίκες συχνά περιβάλλεται από αρνητικά μηνύματα σχετικά με τον τοκετό και μεγαλώνουν περιμένοντας τον τοκετό να είναι επώδυνος και τραυματικός. Συχνά, αυτά τα μηνύματα έρχονται μέσα από τις ιστορίες στον κοινωνικό μας περίγυρο, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή στην τηλεόραση. Οι γυναίκες αρχίζουν να πιστεύουν ότι ο τοκετός είναι μια δυσάρεστη διαδικασία είναι επικίνδυνη και γεμάτη κινδύνους. Είναι ακριβώς αυτή η προσδοκία του φόβου που δημιουργεί την ένταση σε μια μητέρα που γεννά, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί πόνο. Αυτό συμβαίνει συχνά στο επίπεδο του υποσυνείδητου, ως αρχέγονος φόβος. Δηλαδή, αν μια μητέρα αισθάνεται ή βιώνει κάτι που είναι άγνωστο σε αυτή, το ένστικτο της είναι να προστατεύσει τα μικρά της και τον εαυτό της. Έτσι, συχνά όπου υπάρχει φόβος ή ανησυχία, ακόμη και αν αυτό είναι υποσυνείδητο, θα τείνει υποσυνείδητα να αναστείλει τον τοκετό, όπως η μητέρα δεν θα θέλει το μωρό της να γεννηθεί κάπου όπου υπάρχει απειλή για την ευημερία τους.

Η ύπνωση λειτουργεί σε ένα υποσυνείδητο επίπεδο, αλλάζοντας τις ενστικτώδεις αντιλήψεις του τοκετού, έτσι ώστε να θεωρείται ως μια θετική εμπειρία, επιτρέποντας στις μητέρες να εμπιστεύονται το σώμα τους και να γίνεται ο τοκετός μια ευχάριστη και χαρούμενη εμπειρία.
Επίσης, η μέθοδος της υπνοθεραπείας βοηθά τις μητέρες να μάθουν πώς μπορούν να έχουν τον έλεγχο και τη διαχείριση του περιβάλλοντος τους, διατηρώντας την καθαρή από απειλές. Είναι παρόμοιο με μια γάτα η οποία ενστικτωδώς πηγαίνει σε ένα σκοτεινό ανενόχλητο μέρος για να γεννήσει τα γατάκια της ήσυχα. Όταν η μητέρα γέννα χωρίς φόβο και διατηρεί τον έλεγχο του τοκετού, τότε η εμπειρία της θα είναι εντελώς διαφορετική.

Τι να περιμένετε κατά την προετοιμασία του τοκετού σας.
Λοιπόν, τι μπορείτε να περιμένετε όταν προετοιμάζεστε για τον τοκετό σας με την εφαρμογή της μεθόδου της ύπνωσης; Η υπνοθεραπεία είναι σε μεγάλο βαθμό μη-επεμβατική τεχνική, και είναι μια από τις πιο ήρεμες, ευχάριστες και ασφαλείς θεραπείες για να χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Πολλές μητέρες που έχουν χρησιμοποιήσει την υπνοθεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού λένε ότι κοιμούνται πολύ καλύτερα και είναι πολύ πιο ήρεμες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι συνεδρίες θα διαρκούν περίπου 6 έως 12 συνεδρίες, ανάλογα με το πρόγραμμα που θα επιλέξετε.

Το Πρόγραμμα Τοκετός Με Υπνοθεραπεία στηρίζετε στην αύξηση της εμπιστοσύνης σε εσάς και στο σώμα σας, απαλλαγή από τυχόν φόβους ή τις ανησυχίες σας, τεχνικές για να διαχειριστείτε οποιαδήποτε ενόχληση ή πόνο, την κατανόηση της αντίδρασης του στρες στο σώμα σας κατά τη διάρκεια του τοκετού, καθώς και την ανάπτυξη της επικοινωνίας και σχέσης με το σύντροφό σας κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, ώστε να δημιουργήσετε μια αίσθηση ηρεμίας στο δωμάτιο. Το Πρόγραμμα τοκετός με Υπνοθεραπεία, είναι εγκεκριμένο από το NATIONAL HEALTH SYSTEM του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα μωρά που γεννιούνται σε μητέρες που έχουν ασκήσει βαθιά τεχνικές χαλάρωσης ύπνωση και κατά τη διάρκεια της τοκετού, τείνουν επίσης να είναι πιο ήρεμα, να κοιμούνται καλύτερα και να τρέφονται καλύτερα.