Οι ψυχοσεξουαλικές δυσλειτουργίες έχει αποδειχθεί ότι δεν έχουν καμία οργανική αιτιολογία και αποτελούν εσωτερικά ψυχικά και συμπεριφοριστικά θέματα του ατόμου. Τα ζητήματα αυτά διαφοροποιούνται από όλα τα άλλα θέματα που αντιμετωπίζουμε διότι βρίσκουν διέξοδο και εκδηλώνονται μέσω της σεξουαλικής συμπεριφοράς.  Οι εσωτερικές συγκρούσεις των ατόμων όταν εκδηλώνονται μέσω της σεξουαλικής συμπεριφοράς  προκαλούν και διαιωνίζουν τη σεξουαλική δυσλειτουργία με αποτέλεσμα να επηρεάζουν την ζωή του ατόμου εντονότερα και να μειώνουν την αυτοπεποίθηση του. Η μακροχρόνια σεξουαλική διαταραχή και ανισορροπία δυνατόν να προκαλέσει ποικίλες συμπεριφορές στο άτομο καθότι, επηρεάζει όλους τους τομείς του ατόμου σωματικά, πνευματικά συναισθηματικά, οικογενειακά και σεξουαλικά.

Μερικά  σεξουαλικά προβλήματα είναι:

  • Το άτομο αδυνατεί να ολοκληρώσει τη σεξουαλική πράξη και έχει έλλειψη ικανοποίησης
  • Το άτομο μπορεί να επιθυμεί να έρθει σε σεξουαλική επαφή, αλλά να δυσκολεύεται να βιώσει ικανοποιητική διέγερση.
  • Πρόωρη/καθυστερημένη εκσπερμάτωση και οργασμού

Μη αποδοχή της σεξουαλικής ταυτότητας

  • Σεξουαλικές φαντασιώσεις (είτε απουσιάζουν πλήρως, είτε είναι ανεπαρκείς ως προς την αποτελεσματικότητά τους, είτε δημιουργούν αρνητικό πλαίσιο σεξουαλικής συμπεριφοράς κτλ)
  • Η επίκτητη υποτονική επιθυμία που οφείλεται κυρίως σε στρεσογόνες καταστάσεις, π.χ. καβγάδες με τον σύντροφο, αίσθημα απόρριψης από τον σύντροφο, φόβος εγκατάλειψης, χαμηλή αυτοεκτίμηση μέσα στην σχέση κλπ.
  • Έντονο άγχος για την σεξουαλική πράξη και τις καθημερινές αρνητικές σκέψεις γύρω από το πρόβλημα (π.χ. Δεν είμαι αρκετά καλός εραστής, είμαι ψυχρή, δεν αρέσω, κτλ) όλες αυτές οι σκέψεις μειώνουν την αυτοεκτίμηση, καλλιεργούν την  αμφισβήτηση και την ανασφάλεια.
  • Έντονη ή ανεξέλεγκτη σεξουαλική συμπεριφορά
  • Λάθος επιλογή συντρόφων ή παράλληλες σχέσεις που προκαλούν συναισθηματικά προβλήματα.

Με την μέθοδο της ύπνωσης, αφού πρώτα αποκλειστούν τα παθολογικά αίτια, μελετούμε το πρόσφατο παρελθόν του ατόμου για να εντοπίσουμε αν κάτι συνέβη πρόσφατα το οποίο επηρέασε αρνητικά το άτομο και έχει σχέση με την σεξουαλικότητα του ή την ψυχολογία του. Μερικές φορές άτομα  αντιμετωπίζουν εμπόδια στην συναισθηματική εγγύτητα με τον σύντροφό τους και φοβούνται την δέσμευση. Τέτοιου είδους φόβοι μπορεί να εκφραστούν με ψυχοσεξουαλικά συμπτώματα. Μια απώλεια επίσης, μπορεί να προηγείται των συμπτωμάτων μιας μειωμένης ερωτικής επιθυμίας και επίσης είναι σημαντικό να ψάξουμε για ψυχοσεξουαλικές τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος.

Η ποιότητα της ερωτικής ζωής, παίζει καθοριστικό ρόλο στην σωματική και συναισθηματική  υγεία όπως και η κατανόηση του συντρόφου και των αναγκών και των δυο ατόμων. Με την κλινική υπνοθεραπεία ο θεραπευτής βοηθά το άτομο να εντοπίσει και να αναγνωρίσει την πηγή του προβλήματος, να επέμβει στο υποσυνείδητο ώστε να μιλήσει ελεύθερα για τις ψυχοσεξουαλικές διαταραχές προκειμένου να αναπτύξει ξανά την αυτοπεποίθηση του και να νικήσει το σύμπτωμα προτού εξελιχθεί.

«Ο άνθρωπος που κατακτάει δραστήρια το αντικείμενο της ερωτικής του επιθυμίας, δείχνει συνήθως την ίδια δραστηριότητα και την ίδια επιμονή στην επιδίωξη και των άλλων σκοπών της ζωής του.»

Ζίγκμουντ Φρόϊντ