H κριτική και τα σχόλια είτε προς τον εαυτό μας είτε προς του άλλους έχει αρνητικά αποτελέσματα τα οποία πολλές φορές δεν αναγνωρίζουμε ή δεν συνδέουμε με την μεταγενέστερη συμπεριφορά μας ή τα συναισθήματα μας. Για παράδειγμα, η έντονη αυτοκριτική και η κριτική που ασκούμε στους άλλους ανθρώπους μας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις και θυμώνουμε όταν εστιάζουμε την προσοχή μας στα λάθη που κάνουμε ή σε κάτι που είπαμε.

Κάνουμε μια άνιση εσωτερική μάχη με τον εαυτό μας όταν ασυνείδητα με την αυτοκρτική μας και την συμπεριφορά μας γενικότερα θυμώνουμε με τα ελαττώματα και τις αδυναμίες που πιστεύουμε ότι έχουμε. Κατηγορούμε τον εαυτό μας ή τους άλλους επειδή δεν έκανε μια δουλειά όσο καλά θα μπορούσε ή τόσο καλά όσο κάποιος άλλος. Επιρρίπτουμε ευθύνες στον εαυτό μας ή σε άλλους όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά και κρίνουμε αυστηρά εμάς ή τους άλλους ανθρώπους. Εύκολα μας ενοχλούν λόγια και κουβέντες που λέγονται γύρω μας και όσο κι αν προσπαθούμε δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύουν την ζωή μας.

Εμείς με την σειρά μας, με την κριτική και τον σχολιασμό όλων των καταστάσεων που δημιουργούν τις αρνητικές σκέψεις, συνεχίζουμε τον φαύλο κύκλων της αρνητικής δημιουργίας. Αυτός ο φαύλος κύκλος της παραγωγής αρνητικών σκέψεων είναι η πιο μεγάλη παγίδα για τις σχέσεις μας και για τον ίδιο μας τον εαυτό γιατί αυτές οι σκέψεις είναι δημιούργημα μας και συχνά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Το μυαλό μας έχει την δύναμη και την ικανότητα να μορφοποιεί την σκέψη και τον ήχο, παρουσιάζοντας μια εικόνα στον νου μας, για να ενώσει τον κώδικα της επικοινωνίας. Έτσι, όταν εκθέτουμε τον εαυτό μας είτε στην κριτική είτε στα σχόλια, μορφοποιούμε σε απειροελάχιστο χρόνο τα λόγια και την σκέψη μας, με αποτέλεσμα να εκδηλώνετε αυτό σωματικά και πιο άμεσα συναισθηματικά. Για παράδειγμα, αν σκεφτείς ότι αυτό που έκανες στην δουλεία σήμερα, δεν ήταν τόσο καλό όσο του συνάδελφου σου, και εσύ κρίνεις τον εαυτό σου, ότι δεν είσαι αρκετά καλός και δεν αξίζεις την πολυπόθητη προαγωγή, σχεδόν αυτόματα θα νιώσεις συναισθήματα χαμηλής αυταξίας και μειωμένης αυτοπεποίθησης. Αυτές οι αρνητικές σκέψεις και αντιδράσεις έρχονται αυτόματα και σχεδόν ταυτόχρονα με την κριτική και τα σχόλια, και κατακλύζουν το μυαλό μας από αρνητικά αισθήματα και εικόνες. Τόσο γρήγορα που συχνά δεν έχουμε χρόνο να αναλύσουμε την σκέψη μας, ακόμη χάνουμε την αλληλουχία της σκέψης μας που μας οδήγησε στην κριτική και το σχόλιο και ξαφνικά βρισκόμαστε με ένα συναίσθημα-αρνητικό- το οποίο δεν ξέρουμε από πού μας προέκυψε.

Συνήθως, οι σκέψεις που μας οδηγούν σε αρνητικά συναισθήματα, ενώ μπορεί να ποικίλουν, ο τρόπος που αντιδρούμε σε ένα ερέθισμα είναι ο ίδιος και υποσυνείδητα επαναλαμβάνεται χωρίς να ξέρουμε πως να το ελέγξουμε. Πιστεύουμε ότι είναι πέραν των δυνάμεων μας και ότι δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε και έτσι ξεκινά η πτώση.

Κι όμως όταν συνειδητοποιήσουμε ότι όλα είναι αυτόματες υποσυνείδητες λειτουργίες του μυαλού μας και ότι μπορούμε να εκπαιδευτούμε και να λάβουμε γνώση για το πως να τις αντιμετωπίζουμε και να διδαχτούμε τρόπους και τεχνικές ώστε να μετατρέψουμε τις αρνητικές σκέψεις, σε θετικές και τα αρνητικά σε θετικά συναισθήματα. Θα αρχίσει μια αντίστροφη συνειδητή συμπεριφορά που με την επανάληψη θα εμπεδώνετε στο υποσυνείδητο μας και θα αρχίζει να παίρνει την θέση της προηγούμενης ζημιογόνας κατάστασης.

Αυτή η αλλαγή στον τρόπο σκέψης μπορεί να αλλάξει θετικά την ζωή μας να πετύχουμε ηρεμία και ισορροπία στον εσωτερικό μας κόσμο. Η σωματική υγεία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ψυχική μας υγεία γι αυτό είναι καλό να ξεκινήσουμε από σήμερα να ακούμε το σώμα μας και να γίνουμε παρατηρητές του εαυτού μας έτσι ώστε να αναγνωρίσουμε και να αλλάξουμε τις παλιές μας συνήθειες που μας ταλαιπωρούσαν. Πως να το κάνουμε αυτό; Μέσα από βιβλία προσωπικής ανάπτυξης και εργασία με το υποσυνείδητο μας ή επιλέγοντας ένα θεραπευτή και σύμβουλο ζωής για να μάθουμε τεχνικές και να πάρουμε εργαλεία που θα μας χρησιμεύουν σε όλη την διάρκεια της ζωής μας κάνοντας την πιο ποιοτική, πιο δημιουργική και πιο ευτυχισμένη.